Tips voor meer zelfvertrouwen

1. Denk niet voor een ander

Niemand kan gedachten lezen. Stop daarom met het zoeken naar verklaringen voor het gedrag van een ander. Het maakt je alleen maar onzeker. Wil je weten hoe iemand over jou denkt of over een bepaalde situatie? Dan is er maar één manier om daar achter te komen en dat is om de persoon in kwestie er naar te vragen. Het kan heel goed zijn dat die ander gehinderd wordt door persoonlijke problemen en daarom zo reageert.

2. Let niet steeds op wat anderen wel kunnen en jij niet

Het is goed om iemand als voorbeeld te nemen en van anderen te leren. Een rolmodel is goed om van te leren, maar jij bent jij  en doe het op jouw manier,  daarbij is jouw rolmodel van nut, maar je moet het zelf doen.

 3. Blijf leren

Als jij je  eigen kwaliteiten en je minder sterke punten kent. Kun je jouw kwaliteiten bewust in zetten en je minder sterke punten verminderen. Daarmee geef je je zelfvertrouwen een boost.

4. Geniet van al je successen

Denk eens na over wat je bereikt hebt, in je leven en in je werk. En wees trots aan het einde van een dag over wat je gedaan en bereikt hebt in plaats van wat je niet hebt gedaan. Bagatelliseer dit niet, het versterkt je eigenwaarde.

 5. Laat zien dat je blij bent met een compliment

Glimlach, als iemand je een compliment maakt en bedank diegene. Maak zelf ook een compliment naar anderen, bagatelliseer een compliment nooit!

6. Glimlach en wees open naar anderen

Zoek contact op een vriendelijke en open manier en je krijgt meestal dezelfde reactie terug. Daardoor voel je je een stuk prettiger en daarmee groeit je zelfvertrouwen.

7. Probeer zoveel mogelijk te relativeren

Luister niet meer naar de “draakjes ”in je hoofd, die je af willen houden van wat je werkelijk wilt en je voorhouden dat je het toch niet zal kunnen, of dat ze er toch niet op zitten te wachten, je kunt het wel en  je brengt anderen misschien op ideeën waar ze nog niet aan hadden gedacht.  Leer mild voor jezelf te worden en vertrouw erop dat je kunt bereiken wat je wilt

.8. Niemand is feilloos

Iedereen maakt fouten dat is menselijk en zelfs al eeuwen oud.  Nooit fouten mogen maken is onhaalbaar en zorgt ervoor dat je niets nieuws durft te leren. Geef je zelf daarom toestemming om fouten te maken, je leert ervan en groeit er door.

9. Je “moet” niets

Gedachten als: “Ik moet altijd mijn collega’s helpen als ze iets aan me vragen.” Verander die gedachten in "Wat fijn dat ze me nodig hebben" Of “Ik moet sporten.”, kan ook zijn; "Ha, lekker sporten vanavond" het zorgt er alleen maar voor dat je veel spanning bij jezelf opbouwt. Je schiet namelijk snel te kort, omdat je het moeilijk voor jezelf maakt, je kunt er door in een negatieve spiraal raken.  “Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen.” Is de gedachte die je koestert.

10. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei

Ze nemen me maar zoals ik ben, maar wie ben je dan? Ga er niet van uit dat je niets nieuws kan leren, ‘omdat je nu eenmaal zo bent’. Ook jij kan nieuwe vaardigheden ontwikkelen.   Durf meer op je eigen gedrag te vertrouwen dat je het juiste doet op het juiste moment. Je verandert mee met wat je leert, dus wie ben jij? Welke vaardigheden wil jij verder ontwikkelen?

11. Fake it untill you make it

‘Fake it untill you make it.’ Een uitdrukking die veel waarheid bevat, kijk eens rond in een duur restaurant of een zakelijke bijeenkomst, vooral mannen zijn er goed in, je zou denken dat ze de directeur zelf zijn, maar het is een houding, die ze helpt te worden wat ze op dat moment uitstralen . Al voel je nog geen zelfvertrouwen, straal het alvast uit. Maak je stem wat krachtiger, ga rechtop lopen, maak je wat breder en zet je voeten stevig op de vloer.

12. Wordt assertiever

Als je leert op een vriendelijke en duidelijke manier voor je eigen wensen, mening en belangen op te komen, standvastig te blijven op een vriendelijke manier, rekening houdende met de wensen, mening en belangen van je gesprekspartner, wordt dat door anderen gewaardeerd.

13. Wees oprecht in je belangstelling voor anderen

Mensen die zich onzeker voelen, zijn vaak veel met zichzelf bezig. Verdiep je daarom in anderen en toon oprechte belangstelling. Vraag je gesprekspartner hoe het gaat. De aandacht die je anderen schenkt, zorgt ervoor dat je minder op jezelf gericht bent. Bovendien zul je ontdekken dat iedereen wel ergens onzeker over is en dat je niet de enige bent.

14. Blijf wel realistisch

Door het stellen van doelen, zet je jezelf in actie. Als je ze bereikt hebt, geeft dat een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.
Zorg er wel voor dat het realistische doelen zijn. Dat zijn haalbare doelen die je uitdagen. Haalbare doelen geven je positieve energie.

15. Laat je mening horen

Je hoeft niet overal een mening over te hebben, maar als je ergens verstand van hebt of iets belangrijk vindt, geef je mening!
Vertel je bijvoorbeeld in een werkoverleg niet hoe je ergens over denkt, dan ontneem je je collega’s de kans rekening met jou te houden of met een bepaalde situatie. Vind je dit lastig? Begin bij het begin en stel een open vraag, over een onderwerp dat je interessant vindt.

16. Zorg goed voor jezelf en blijf in contact met je omgeving

Dit kun je o.a. doen om je zelfvertrouwen een boost geven.
• Zorg ervoor dat je er goed uit ziet en draag kleding waarin je je sterk voelt.
• Eet gezond en lekker. Geniet van het eten.
• Ga bewegen en doe iets wat je leuk vindt.
• Zorg voor ontspanning. Neem tijd voor jezelf en voor de mensen in je omgeving en doe iets waarmee je ontspant.

17. Vind je het lastig om je zelfvertrouwen te vergroten? Zoek steun en zorg voor een vangnet

Heb je een collega, vriend(in) of leidinggevende waarmee je kan sparren over zaken die je belangrijk vindt? Het is fijn om over dingen die je bezig houden te spreken. En vergeet niet om ook belangstelling voor de ander te tonen.

Wil je je zelfvertrouwen verder ontwikkelen en/of nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Succes!