Home » Image en Coaching » Zelfbeeld

Zelfbeeld

Eigenwaarde, het betekent waardering voor jezelf en wie je bent. Als je vroeger gepest werd, kan het nu moeilijk voor je zijn om te waarderen wie je bent en wat je bereikt hebt. Maar ook omgekeerd, misschien werd je vroeger de hemel ingeprezen, waardoor je nu het gevoel hebt, dat je altijd maar moet presteren, omdat dat van je wordt verwacht. Je hebt immers het gevoel overgehouden, dat het nooit goed genoeg is, of dat het er toch niet toe doet, want je bent toch niets waard, je eigenwaarde is onder nul gedaald.

Binnenin je zit een diep, onzeker gat, dat gevuld en gevoed moet worden met bevestiging en dan houd je nog een onvoldaan gevoel. Eigenwaarde komt van binnenuit, pas als je dat onzekere gepeste kind of dat over presterende kind in je kunt loslaten, kun je worden wie je bent: een waardevol, geweldig mens.

LIJF In die onzekerheid moet je lijf het vaak ontgelden, omdat je jezelf wilt bewijzen en het gevoel hebt, dat het nooit goed genoeg is, ga je te vaak over je eigen grenzen. Dat kan resulteren in oververmoeidheid, overwerktheid, en zelf in burn out. Bovendien zul je geen gezellige huisgenoot zijn. Wees dus lief voor je lijf en geef het wat het nodig heeft aan rust, frisse lucht, voeding en ontspanning. Neem tijd voor jezelf en vind je dat moeilijk, zoek dan een goede coach, die je op weg helpt en jezelf leert omarmen. Je hebt maar één lijf, wees er zuinig op!

BLIJ EN GELUKKIG Kijk eens kritisch naar je huidige leven. Wat als je aan de top van de carrière ladder staat? Maakt dat je gelukkig?  Of een hagelwit strand en een cocktail in je hand? Of als je thuis zit met een goed boek op de bank. Wat maakt je blij en dat je je goed voelt, je beslist zelf wat goed voor jou is en wat je gelukkig maakt. Voor mij is een goed leven harmonie met man en kinderen, dingen doen die ik leuk vind zijn bijvoorbeeld anderen helpen ontdekken hoe ze minder stress kunnen hebben en zich positief kunnen presenteren. En op sommige dagen: geen social media, maar verf en penseel of een mooi boek.

NIET LEUK Natuurlijk is het leven niet altijd even leuk en zijn we niet altijd hemelhoog juichend gelukkig. Op die moment denk je: wat doe ik verkeerd? Al die reclame en posts op social media zijn soms moeilijk te weerstaan en lastig om mee om te gaan. Realiseer je dan dat het allemaal reclame is, niemand leeft zo in het echt! Rationaliseer en zie het in het juiste perspectief en wat zeker helpt: tel je zegeningen en maak ruimte voor de mooie kleine dingen waar je anders aan voorbij leeft, Geluk zit ’m niet perse in grote dingen, maar juist in veel kleine: bijvoorbeeld die eerste lach van je baby, een knuffel, een lief briefje of een mooie zonnige dag. Of een paar dieren, die blij zijn om jou te zien. Geniet daarvan, stel je ervoor open. Heel veel kleine geluksmomenten zijn samen één groot geluk. Wees blij met al die kleine momenten, die ons leren ook andere dingen in het leven te waarderen en op juiste waarde te schatten.