Home » Image en Coaching » Werken aan eigenwaarde

Werken aan eigenwaarde

Een gezond zelfvertrouwen hebben, wil zeggen dat je vertrouwt op jezelf, op je eigen kennis en kunde zonder last te hebben van zelfoverschatting.

Heb je een gezonde dosis zelfvertrouwen, dan is dat vaak te zien aan je gedrag. Je kent je eigen kwaliteiten en zwakke punten zet deze bewust inzet in of vermijdt ze. Je bent niet bang om voor je mening op te komen en laat je niet snel uit het veld slaan als anderen weerstand bieden. Je erkent voor jezelf dat je successen hebt geboekt in plaats van te denken dat het wel toeval zal zijn geweest of dat anderen je geholpen hebben, je hebt er hard voor gewerkt!

Als je zelfvertrouwen uitstraalt, dan heeft dat  een positieve invloed in je leven en op je werk. Niet alleen omdat je beter presteert, maar ook omdat je, dankzij je zelfbewuste uitstraling, vaker positieve feedback zult ontvangen als respons en een succes van je eigen inspanning.

Onzekerheid wordt vaak gevoed doordat we ons veel bezig houden met wat anderen wel van ons denken: “Vind hij/zij  mij wel aardig?”, “Zal mijn manager mij niet afrekenen op mijn fouten?” of “Misschien zeg ik iets doms in een werkoverleg. Maak je  jezelf niet afhankelijk van de mening van iemand anders.  Wie beweert er dat iets  dom is, velt zijn eigen oordeel. Fouten zijn er om van te leren en misschien kijk je teveel tegen die ander op.

En zijn we zelf onze grootste criticus: “Heb ik dit wel goed gedaan?”, Waarom kan ik dat nou niet?” of “Nu heb ik weer mijn werk niet afgekregen.” De kleine draakjes in ons hoofd zorgen ervoor, dat je jezelf daar niet overheen kunt zetten.

Hierin speelt je eigenwaarde een belangrijke rol. Een gezonde dosis zelfvertrouwen maakt dat je milder kijkt naar jezelf en naar anderen. Je bent niet snel bang om fouten te maken en durft daarom gemakkelijker te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Het is bovendien een prettig gevoel om  aardiger voor jezelf te zijn en je voelt je minder afhankelijk van de mening van anderen over jouw gedrag en prestaties. Kijk met zachte ogen naar jezelf , jij bent uniek en waardevol.